На практика, войната беше краят на илюзиите за този период на разбирателство, международно

...
На практика, войната беше краят на илюзиите за този период на разбирателство, международно
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Войната в Украйна беше краят на илюзиите за международно разбирателство

На процедура, войната беше краят на илюзиите за този интервал на съгласие, международно съгласие. В последните години Русия сподели тотално пренебрежение към интернационалните правила и интернационалния правов ред. Това съобщи някогашният външен министър Надежда Нейнски за " Офанзива с Любо Огнянов ". 

``Това беше краят на илюзиите за това, че може да има интернационално съдействие в един свят, в който една част от този свят не съблюдава интернационалните правила и интернационалния правов ред.

 

На процедура автократичните режими се сближават и това прави неотложно свободният свят също да влага в укрепване на своята сигурност. Всъщност това, което НАТО прави сега е освен да влага в своята сигурност, но и да влага в своето единение ", акцентира Нейнски. 

 

" По създание ролята на Русия като втората суперсила също към този момент е сложена под въпрос – тя е извънредно дискредитирана в интернационалната общественост. Виждаме надлежно пък един Китай, набира мощ и който се стреми да трансформира Русия в собствен васал, предвид това, че Русия е изолирана от западния свят.

 

Сигурно ще пристигна един миг, в който Русия  ще бъде изправена пред алтернативата дали да откри форма на съдействие със Запада или да се трансформира във васал на Китай ", счита тя. 

 

По думите ѝ вложенията в защита се увеличават с 8,3 или с 8,7 %, което е най-голямото нарастване от Студената война насам. " Искам да отбележа, че това са вложения за защита и за въздържане. Идеята на НАТО е, че каквито и да са огромни вложенията доста по-добре е да се влага в предварителна защита, отколкото да се влага към този момент в съществуващ  военен спор.

 

В тази обстановка на война и то пълномащабна война е доста значимо Алиансът да бъде обединен, а знаете, че всички решения за участие, както и другите, но изключително за членство  в НАТО, се одобряват с консенсус. В момента във връзка с Украйна няма цялостен консенсус, тъй като има две пресрещащи се теории.

 

Искам да кажа, че НАТО е извънредно обединен и консолидиран зад Украйна и това се вижда и в това число в гласуваната доста огромна финансова помощ и това, което се прави от НАТО и Европейски Съюз за военно съоръжение и за съгласуемост на украинската войска с НАТОвските стандарти ", съобщи Нейнски. 

 

Тя очерта и позициите на членовете на Алианса. " Една част от страните в НАТО, сред които и България, считат, че Украйна час по-скоро би трябвало да се причисли към НАТО, като това ще и даде спомагателни гаранции за сигурността и ще бъде напън върху Русия.

 

Аргументът произтича и от това, че наскоро, в Букурещ, през 2008-ма година, на Грузия и Украйна беше дадена вероятност като бъдещи членки на НАТО, което накара двете страни да подхващат редица дейности, с които малко или доста се трансфораха в цели на Русия.

 

Другата теза, която явно сега надвива, това е тезата и причините на източните страни и на част от западните – към Украйна би трябвало да се приложи така наречен модел на Германия след ВСВ, когато част от Германия – така наречен Федерална Германия стана член на НАТО, а Източна Германия остана във Варшавския блок, който беше основан от Съветския съюз по това време.

 

Разликата е обаче в това и в действителност най-големият  проблем в този модел е, че, за да може Федерална Германия да стане член на НАТО и да се ползва член 5, тя трябваше да се откаже от това да претендира за обединение с останалите си територии ", изясни Нейнски.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли " Путин, вземай български територии "?

 

Дипломатът засегна и тематиката с присъединението на Финландия и Швеция към НАТО. " На процедура двете страни през последните години вложиха извънредно доста в своята сигурност, запазвайки своята политика на индиферентност, но провокациите са към този момент по-големи от опциите на всяка една страна, така че никой в актуалния свят не може да се усеща сигурен и на процедура Путин съумя да направи това, от което най-вече се страхуваше  - да накара страни, които не са членки на НАТО да пожелаят участие и да преодолеят досегашната си политика на индиферентност.

 

След приемането на Финландия и Швеция в НАТО се усилва и границата на НАТО с Русия. Увеличава се този щит сред Балтика и Черно море. Има в действителност промени, които, може би, до преди няколко години изглеждаха немислими ", разяснява тя. 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР